18 Ιουλίου 2022

“Υποταγή” της Φρανσουάζ Σαγκάν

Την Φρανσουάζ Σαγκάν πιθανά να την γνωρίζεις από το αριστούργημά της «Καλημέρα θλίψη», από την παριζιάνικη αύρα της, από τις σκανδαλώδεις ηρωίδες των βιβλίων της ή τον πολύκροτο δικό της βίο που έμεινε στην ιστορία. Πιθανά να έχεις ακούσει όλες εκείνες τις ιστορίες και τα σκάνδαλα, τον έπαινο αλλά και την βαρύτατη κριτική που δέχτηκε η ίδια μόλις δεκαοκτώ χρονών, όταν πάτησε το πόδι της στο λογοτεχνικό στερέωμα. Μπορεί και να την διάβασες και να είπες πως όλα σου φαίνονται κάπως ίδια: προνομιούχες γυναίκες, νέες, ανέμελες στα όρια του ανεύθυνου, βουτηγμένες στον έρωτα και στην ζωή εκείνης της Γαλλία που μόνο να σε παρασύρει μπορεί. «Για σκεφτείτε το. Οι Φεράρι, το ουίσκι και ο τζόγος είναι πολύ πιο διασκεδαστικά από το πλέξιμο, το νοικοκυριό και την αποταμίευση» απαντά εκείνη. Και η ηρωίδα της στο βιβλίο «Υποταγή» εκπληρώνει ακριβώς την παραπάνω φράση της.

Η Λουσίλ είναι μία νεαρή γυναίκα που βρίσκεται υπό την προστασία του πλούσιου και αρκετά μεγαλύτερού της Σάρλ. Προερχόμενη η ίδια από ένα μη προνομιούχο περιβάλλον έχει βρει σε εκείνον την σιγουριά, την ασφάλεια και την καλοπέραση που πάντοτε έψαχνε έχοντας συνάψει μαζί του μία ιδιόμορφη σχέση και συμβίωση. Στο πλευρό του Σάρλ η Λουσίλ έχει ό,τι επιθυμεί: ρούχα, αυτοκίνητα, ταξίδια, ξεγνοισιά και εκείνη την απραξία που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να βασιλεύει στην ζωή της.

Όλα εκείνα μέχρι την στιγμή που εμφανίζεται στην ζωή της ο Αντουάν, σε ένα βαρετό δείπνο ως συνοδός και ο ίδιος μιας μεγαλύτερης γυναίκας και φίλης του Σάρλ. Μολονότι διστακτικοί και οι δυο ο έρωτας τους μοιάζει τελικά μονόδρομος και η Λουσίλ  σύντομα καλείται να διαλέξει: την άνεση που απολαμβάνει στο πλευρό του Σάρλ ή τον έρωτα του φτωχού Αντουάν που θα την ανάγκαζε να ξεβολευτεί από όλα όσα είχε συνηθίσει. Κι όσο απλή και αν ακούγεται για την ηρωίδα μας αυτή ήταν η πιο δύσκολη επιλογή που είχε να κάνει στην ζωή της.

Από την μία ο έρωτας, το γεμάτο ρομαντισμό Παρίσι που ανακαλύπτει στο πλευρό του εραστή της, η αγάπη που ξυπνά μέσα στην μικροσκοπική εκείνη κάμερα του Αντουάν. Από την άλλη η απέχθειά της για τον μόχθο, την δουλειά, τα λιγοστά χρήματα, την ζωή που πάλεψε σκληρά να της ξεφύγει. Είναι πράγματι τόσο πεζή όσο ξεκίνησε να παρουσιάζει τον εαυτό της στην αρχή του μυθιστορήματος; Ίσως η συγγραφέας να ήθελε να θέσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Ίσως πάλι να ήθελε να δείξει την ωμή πραγματικότητα.  

Είτε βρίσκεσαι υπέρ είτε απέναντι από την ηρωίδα του βιβλίου ένα πράγμα είναι σίγουρο: πως θα αγωνιάς σελίδα την σελίδα για να δεις αν θα καταφέρει να ξεπεράσει την ίδια την φύση της, αν θα δικαιώσει την παντοδύναμη και σαρωτική ισχύ του έρωτα. Μπορεί να θυμώσεις, μπορεί να διαφωνήσεις και να φωνάξεις πολλές φορές στο χαρτί μπροστά σου, σίγουρα όμως θα σκύψεις από πάνω της τελικά με επιείκεια και μία μπόλικη δόση κατανόησης για τις πράξεις της και της επιλογές της. Και η ειδυλλιακή Σαγκάν θα έχει για μία ακόμα φορά τα μαγικά της.

Δέσποινα Γεώργα

σχετικά άρθρα

«Ο άλλος αδερφός»: Μια cold case βγαίνει από το συρτάρι και στοιχειώνει την Ελευσίνα και τον αναγνώστη

«Ο άλλος αδερφός»: Μια cold case βγαίνει από το συρτάρι και στοιχειώνει την Ελευσίνα και τον αναγνώστη

Βαγγέλης Γιαννίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας συγγραφέας που αγαπά την αστυνομική λογοτεχνία και κατορθώνει με κάθε νέο του βιβλίο να σμιλεύει σκοτεινές...

“Η πρόποση” Fabrice Caro

“Η πρόποση” Fabrice Caro

Όλα ξεκινούν από μία πρόποση. Μία πρόποση που ο γαμπρός του πρωταγωνιστή μας Αντριάν του ζητάει να εκφωνήσει στον γάμο τους με την αδερφή του. «Ξέρεις η αδερφή σου θα χαιρόταν πολύ» και ο κόσμος του Αντριάν γκρεμίζεται γύρω του.

MJ Arlidge: Αγγλική νουάρ αστυνομική λογοτεχνία στη Νότια Ακτή

MJ Arlidge: Αγγλική νουάρ αστυνομική λογοτεχνία στη Νότια Ακτή

11 βιβλία απόλυτου τρόμου σε μία γκρίζα αγγλική ατμόσφαιρα αποκαλύπτουν το συγγραφικό ταλέντο του MJ Alridge. Είχαμε το κλασικό νουάρ του Χόλιγουντ, το Scandi noir καθώς και...