Από την δίκη Depp vs Heard μάθαμε ότι…

Ιούν 6, 2022 | BLOG

7 εβδομάδες κράτησε η δίκη ανάμεσα στον Johnny Depp και την Amber Heard. 7 εβδομάδες σε live αναμετάδοση ανά τον κόσμο, με μάρτυρες που όλοι περιμέναμε και μαρτυρίες που ίσως και να μην θέλαμε να έχουμε ακούσει, με χιλιάδες θεατές και βίντεο, με στρατόπεδα να στήνονται και να καταδικάζουν προτού καν παρθεί η πραγματική απόφαση. Η υπόθεση ξεκίνησε στο όχι και τόσο μακρινό 2018, όταν η Heard βγήκε να εξιστορήσει δημόσια την εμπειρία της με την ενδοοικογενειακή βία. Χωρίς πραγματικά να κατονομάζει τον Depp, η είδηση για την ιστορία της ταξίδεψε στα παγκόσμια μέσα τα οποία έσπευσαν να τον καταδικάσουν αποκαλώντας τον κακοποιητή. O Depp κατηγόρησε την Heard για συκοφαντική δυσφήμιση και κάπως έτσι φτάσαμε στην πολύκροτη δίκη του σήμερα.

Μετά από ώρες διαβουλεύσεων οι ένορκοι αποφάσισαν να δικαιώσουν τον Depp. 15 εκατομμύρια θα αναγκαστεί να πληρώσει η Heard στον πρώην σύζυγό της για την βλάβη που υπέστη εξαιτίας της κατηγορίας της. Η Amber μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε “απογοητευμένη” κυρίως με τη σημασία που μπορεί να έχει για τις γυναίκες μια τέτοια απόφαση. Υποστήριξε ότι είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τις γυναίκες που βγαίνουν να μιλήσουν δημόσια για την ιστορία τους και αντιμετωπίζουν μονάχα την οργή και την διαπόμπευση από τον κόσμο. Από την άλλη, η ίδια η Heard έμοιαζε να ήταν εκείνη που έλεγε στον Depp ότι ο κόσμος δεν θα τον πίστευε αν τολμούσε να αποκαλύψει ότι ο ίδιος ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας από εκείνη.

Η Amber Heard βγαίνοντας να μιλήσει για την ιστορία της το ’18 έδειχνε να θέλει να συμβάλλει ενεργά στο κίνημα του #metoo που φούντωνε όχι μονάχα στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα λόγια που ακούστηκαν στο δικαστήριο, ωστόσο, δείχνουν έναν άνθρωπο που εκμεταλλεύεται το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών για να το χρησιμοποιήσει υπέρ της σε περίπτωση που εκείνος (ένας άνδρας) την κατηγορούσε για αντίστοιχα φαινόμενα. O Depp και ο ίδιος χωμένος στις εξαρτήσεις του σαφώς και παρουσίαζε βίαιες συμπεριφορές, αλλά δεν παύει να ήταν ένας άνδρας που έτυχε και αυτός θύμα της ενδοοικογενειακής βίας. Ναι, από μία γυναίκα! Και αυτό είναι κάτι που δεν συζητιέται αρκετά συχνά όσο θα έπρεπε.

Τα όσα ειπώθηκαν στην δίκη μας έμαθαν πως ο κόσμος μπορεί τελικά να πιστέψει έναν άνδρα που υφίσταται σωματική και ψυχολογική βία μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Η κακοποίηση δεν πηγαίνει με το φύλο και τα θύματα έχουν σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να μιλούν και να καταγγέλλουν. Τα δικαστήρια από την άλλη έχουν το χρέος να ακούν και να αναλαμβάνουν δράση. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σχέση του Depp με την Amber ήταν μια σχέση τοξική και από τις δύο πλευρές. Πολλές μαρτυρίες που ακούστηκαν μας έδειξαν για μία ακόμα φορά τα σκοτεινά μέρη στα οποία μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος μέσα σε μία τέτοια σχέση. Παρόλα αυτά το γεγονός της κακοποίησης είναι εκεί και δεν αναιρείται.

Η περίπτωση του Johnny (ένα τόσο δημοφιλές δημόσιο πρόσωπο) μπορεί να είναι το έναυσμα να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία γενικότερα. Για να σταματήσουν άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις να φοβούνται να μιλήσουν. Και να καταλάβουν ότι η δικαίωση είναι κάτι το εφικτό. Εμείς Johnny σε πιστεύουμε. Και κάθε Johnny!

Δέσποινα Γεώργα.

σχετικά άρθρα

“Εγώ αν είχα τα χρόνια σου”

“Εγώ αν είχα τα χρόνια σου”

Τα τουέντις είναι ένα εξαιρετικά περιπετειώδες ταξίδι, απ΄αυτά που αν το ξεκινήσεις με ένα ελαφρύ backpack, κι όχι με μια βαλίτσα Luis Vuitton, γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό.

Γράφει η Χριστίνα Γιαβάσογλου

Team Selena ή Team Hailey;

Team Selena ή Team Hailey;

Δεν είμαστε ούτε team Selena, ούτε team Hailey. Είμαστε με την ομάδα των γυναικών που στηρίζουν γυναίκες, που δεν κατηγοριοποιούν ή μία την άλλη, που δεν κατακρίνουν ή «θάβουν» για να αναδειχθούν εκείνες. Είμαστε team women empowerment, από όπου κι αν προέρχεται αυτό.