Βελγίδα συγγραφέας απελευθερώνει το συγγραφικό της ταλέντο σε αίθουσα μουσείου.

8 Μαρτίου 2023

Σε ένα…καλλιτεχνικό πείραμα που διεξήχθη στο μουσείο τέχνης της Αμβέρσας, η Βελγίδα συγγραφέας Saskia De Coster ‘απελευθέρωσε’ το συγγραφικό της ταλέντο, γράφοντας το νέο της βιβλίο μέσα σε ένα γυάλινο δωμάτιο.

Η 47χρονη συγγραφέας ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, όταν κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο 12 τετραγωνικών μέτρων με γυάλινους τοίχους στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών.

Ονόμασε την πρωτοβουλία της «Ο συγγραφέας είναι παρών», αντλώντας έμπνευση από τους επισκέπτες του μουσείου καθώς και τα έργα καλλιτεχνών, όπως αυτά του ζωγράφου Jan van Eyck και του καλλιτέχνη του μπαρόκ Peter Paul Rubens. Έμενε όλο το εικοσιτετράωρο στο γυάλινο κουβούκλιο και κοιμόταν μέσα στο μουσείο για 1 μήνα

«Σκέφτηκα ότι το κοινό μπορεί να με παρακολουθήσει… απλώς να δει τι έγραψα, μπορεί να δει τις σημειώσεις μου… σαν απόλυτο άνοιγμα, αλλά κατά τη διάρκεια του μήνα άρχισα να παρατηρώ ότι η αλληλεπίδραση είναι αμφίδρομη, χρειάζομαι το κοινό», είπε η De Coster.

Χαρακτήρισε την αλληλεπίδραση της με το κοινό ως έμπνευση που της έδινε «ενθάρρυνση και ενέργεια» .      

Σχετικά με τις νύχτες στο μουσείο, είπε ότι υπήρχε προσωπικό ασφαλείας στο μουσείο το οποίο την έκανε να αισθανθεί ασφαλής.

“Τη νύχτα εδώ, είναι κάπως ανατριχιαστικό. Φυσάει πολύ, φυσάει σαν άνεμος όλη την ώρα”, είπε. H De Coster το παρομοίασε με «μια γοτθική ιστορία».

Η συγγραφέας είπε ότι ήθελε να γράψει για τις ανθρώπινες σχέσεις στο νέο της βιβλίο, επομένως ήταν επικεντρωμένη σε αυτό που αποκάλεσε «έναν πολύ περιορισμένο κόσμο» χωρίς τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η De Coster είπε ότι ο γιος της ήταν το μόνο άτομο που την επισκέφτηκε.

Μέσω του ίδιου ενημερώθηκε για τους σεισμούς στην Τουρκία:  

«Αυτό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για μένα», είπε, δείχνοντας ότι η δυσκολία της απομόνωσης της διέκοψε πλήρως την ενημέρωση της για τα παγκόσμια δρώμενα.

σχετικά άρθρα

MJ Arlidge: Αγγλική νουάρ αστυνομική λογοτεχνία στη Νότια Ακτή

MJ Arlidge: Αγγλική νουάρ αστυνομική λογοτεχνία στη Νότια Ακτή

11 βιβλία απόλυτου τρόμου σε μία γκρίζα αγγλική ατμόσφαιρα αποκαλύπτουν το συγγραφικό ταλέντο του MJ Alridge. Είχαμε το κλασικό νουάρ του Χόλιγουντ, το Scandi noir καθώς και...

Η μαγεία του παλαιοβιβλιοπωλείου.

Η μαγεία του παλαιοβιβλιοπωλείου.

Και έπειτα…έπειτα ήρθε η ώρα και η στιγμή που επισκέφτηκα ένα από αυτά τα βιβλιοπωλεία που μοιάζουν να έχουν παγώσει στον χρόνο. Τα βιβλιοπωλεία όχι με την τυπική εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά τα βουτηγμένα στο παρελθόν κι απ’ την όψη τους ακόμα. Που σεμνά και υπομονετικά πάντοτε στέκονται και περιμένουν εκείνους που πραγματικά είναι πρόθυμοι να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβουν.