“Γερνούν μόνο όσοι χάνουν το πάθος τους για αυτοβελτίωση”-Robin Sharma

Υπάρχει ένας τρόπος να νικήσουμε τα γηρατειά, για τον οποίο δεν μιλάει κανείς. Ονομάζεται μάθηση. Κατά τη γνώμη μου, όσο μαθαίνεις κάτι καινούργιο κάθε μέρα τόσο διευρύνεις τους ορίζοντές σου και βελτιώνεις τον τρόπο σκέψης σου, κι έτσι δεν γερνάς.

Γερνούν μόνο όσοι χάνουν το πάθος τους για αυτοβελτίωση και αποσυνδέονται από το φυσικό αίσθημα της περιέργειας.

«Κάθε τρία με τέσσερα χρόνια επιλέγω ένα καινούργιο θέμα. Μπορεί να είναι η ιαπωνική τέχνη· μπορεί να είναι τα οικονομικά. Τρία χρόνια μελέτης δεν είναι αρκετά για να γίνει κάποιος ειδικός σε κάτι, αλλά είναι αρκετά για να το κατανοήσει. Έτσι, εδώ και 60 χρόνια μελετάω ένα θέμα τη φορά», είπε κάποτε ο Πίτερ Ντράκερ, ο πατέρας του σύγχρονου μάνατζμεντ, που έζησε μέχρι τα 95 του. Λαμπρός άνθρωπος.

Πριν από χρόνια είχα τη χαρά να περάσω δύο ώρες συζητώντας με τον Σιμόν Πέρες, τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ και κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ.

Ήταν 82 χρόνων και δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω ότι τα μάτια του έλαμπαν όταν μιλούσε για τα αγαπημένα του βιβλία, τις σπουδαίες ιδέες και τη μάθηση.

Τον ρώτησα: «Κύριε Πέρες, πότε διαβάζετε;»

Μου απάντησε: «Και πότε δεν διαβάζω! Διαβάζω όταν σηκώνομαι το πρωί, όποτε μπορώ στη διάρκεια της μέρας και κάθε βράδυ.

Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα τα περνάω με σπουδαία βιβλία. Τα βιβλία μου κρατούν συντροφιά». Έπειτα πρόσθεσε χαμογελώντας: «Αν τρως τρεις φορές τη μέρα, θα είσαι χορτάτος. Αλλά αν διαβάζεις τρεις φορές τη μέρα, θα είσαι σοφός».

Πολλοί δεν ξαναδιαβάζουν βιβλία μετά το σχολείο. Απίστευτο!

Πολλοί ξοδεύουν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση παρά διεισδύοντας στον νου σπουδαίων ανθρώπων που πέρασαν από αυτή τη Γη.

Πολλοί δεν είναι δεκτικοί σε νέες αντιλήψεις και βαθυστόχαστες σκέψεις. Μια ιδέα που θα ανακαλύψετε σε κάποιο βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο, τον τρόπο που επικοινωνείτε με τους άλλους, να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και πιο ευτυχισμένοι ή να οδηγήσει την επιχείρησή σας σε πρωτοφανή επιτυχία. Ποτέ μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο.

Σας παρακαλώ –σήμερα- να βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας και να ανοιχτείτε στο άγνωστο, εκεί όπου σας περιμένουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες της ζωής.

Μάθετε κάτι νέο. Διαβάστε ένα καινούργιο βιβλίο.

Κάντε μια νέα γνωριμία ή δοκιμάστε κάτι διαφορετικό για μεσημεριανό.

Πηγαίνετε από άλλον δρόμο στη δουλειά ή κάντε μια καινούργια σκέψη.

Ζούμε σε έναν πλανήτη μάθησης.

Και η σπουδαία ζωή ξεκινάει με τη σπουδαία παιδεία.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Για Μια Υπέροχη Ζωή» από τις εκδόσεις Διόπτρα

ΠΗΓΗ: newsitamea

σχετικά άρθρα

Το νόημα της ζωής | Διονύσης Χαριτόπουλος

Το νόημα της ζωής | Διονύσης Χαριτόπουλος

Σε πιο παλιές εποχές στα εφηβικά λευκώματα των ευαίσθητων κοριτσιών έκαναν θραύση ποιήματα σαν αυτό: Καράβια μακροτάξιδασύννεφα αλαφιασμένακύματα παιχνιδιάρικαπαρακαλώ σαςπέστε μου τι βλέπετεστο άγνωστο που πάτε.Πέστε μου, απαντήστε μουζω και ζωή τι είναι;Ποιος ο...

“Ο ποιητής είναι ένας ευτυχής δέκτης ραδιοσημάτων” | Παυλίνα Παμπούδη

“Ο ποιητής είναι ένας ευτυχής δέκτης ραδιοσημάτων” | Παυλίνα Παμπούδη

Αγαπώ την ποίηση. Με τα μυστικά και τα ψέματα της. Στα βαθιά και τα αβαθή της. Την αγαπώ δηλαδή όπως αγαπάνε οι άντρες τις μοιραίες γυναίκες. (Ε, ναι, η Ποίηση είναι γυναίκα. Όπως, εξάλλου και όλες οι υψηλές έννοιες και οι μεγάλες ιδέες!)    Εντάξει, ας μην...

Χρήστος Βακαλόπουλος |”Ήταν πιο δύσκολο να είσαι η ωραιότερη στην Kυψέλη…”

Χρήστος Βακαλόπουλος |”Ήταν πιο δύσκολο να είσαι η ωραιότερη στην Kυψέλη…”

Παλιά υπήρχαν τρία μέρη στον κόσμο· η Kυψέλη, η Eλλάδα και ο πλανήτης Γη. Tώρα βγαίνουν και λένε ότι ο κόσμος είναι ένας, όμως λένε ψέματα κι αυτό φαίνεται στα μάτια τους. Aυτοί τα έχουν μπερδέψει ενώ υπήρχαν τρία μέρη και το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο ήταν να...

“Αν πει ότι την αγαπάει θα πει ένα ψέμα…” | Ευγένιος Αρανίτσης

“Αν πει ότι την αγαπάει θα πει ένα ψέμα…” | Ευγένιος Αρανίτσης

Αν πει ότι την αγαπάει θα πει ένα ψέμα ·  αν πει ότι λατρεύει όπως οι πρωτόγονοι τον κεραυνό ή τα είδωλα θα πει μια κοινοτοπία ·  αν πει ότι την μισεί θα πει μια υπερβολή (ποιος ξέρει αν δεν θα΄ταν τρυφερός...) ·  αυτό που μπορεί να πει...