“Λευκό Ρόδο: Δε θα σωπάσουμε ποτέ”-Από 6 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη στην “Φάμπρικα”

Από την Πέμπτη 6 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη στις 21:00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγ. Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός Εισιτήρια μέσω του more, εδώ .

Ιστορικό Πλαίσιο: Η οργάνωση “Λευκό Ρόδο”, αποτελούμενη κυρίως από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου, ιδρύθηκε το 1942 στη ναζιστική Γερμανία με στόχο την ειρηνική αντίσταση ενάντια στο καθεστώς του Χίτλερ. Με τις προκηρύξεις, τα γκράφιτι και το θάρρος τους, τα μέλη της επιχείρησαν να αφυπνίσουν τους συμπολίτες τους, προτρέποντάς τους να εναντιωθούν στην καταπίεση και τη βία. Τον χειμώνα του 1943, η οργάνωση, δυστυχώς, προδόθηκε και τα βασικά μέλη της, συνελήφθησαν από την Γκεστάπο και καταδικάστηκαν σε θάνατο. 

Το Λευκό Ρόδο: Δε θα σωπάσουμε ποτέ είναι μια παράσταση που ανήκει στο θέατρο ντοκιμαντέρ και ερευνά την ιστορία της ομώνυμης αντιστασιακής οργάνωσης και των βασικών μελών της. Πρόκειται για μια συλλογική δημιουργία της ομάδας Σέλας. Το κείμενο της παράστασης γράφτηκε από την ομάδα και βασίστηκε κυρίως στο περιεχόμενο των προκηρύξεών του Λευκού Ρόδου, στην εκτενή έρευνα για την ιστορία και τους χαρακτήρες των υπαρκτών προσώπων και στην αναζήτηση αυθεντικών ντοκουμέντων, μαρτυριών, πρακτικών δικών και ανακρίσεων. Παράλληλα, ενσωματώθηκαν σκηνές αυτοσχεδιασμού που καταγράφθηκαν κατά τη διάρκεια των προβών. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι επίσης αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, καθώς όλα τα μέλη της ομάδας Σέλας συνέβαλαν στην ανάπτυξη του σκηνικού λόγου και της σκηνοθετικής προσέγγισης. 

Στην παράσταση, έχει προστεθεί αυτούσιο κείμενο από την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, καθώς αυτό αναδεικνύει την ύπαρξη τραγικών προσώπων που, όπως και οι ήρωες της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, επιλέγουν να θυσιαστούν για το κοινό καλό. Αυτή η σύνθεση επιτρέπει την αποτύπωση της διαχρονικότητας της αντίστασης και του αγώνα για δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας ότι η θυσία για έναν ανώτερο σκοπό είναι πάντοτε επίκαιρη και σημαντική. 

Από τον Ιούλιο του 2024, η παράσταση έχει παρουσιαστεί με 4 sold out εμφανίσεις, κερδίζοντας θετικές εντυπώσεις στους εξής χώρους: Improsynthesis, Θέατρο Ρεκτιφιέ και Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί. Στις 13 Φεβρουαρίου 2025, η παράστασή παρουσιάστηκε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το κοινό την αγκάλιασε με συγκίνηση, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε με τους συντελεστές ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη δύναμη του έργου. 

Η Ομάδα Σέλας δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Αποτελείται από πέντε ηθοποιούς, την Αθηνά, τον Δημήτρη, την Ευρυδίκη, την Μάρω και τον Ιάσονα. Είναι και οι πέντε απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Δραματικής Τέχνης “Μοντέρνοι Καιροί” και έχουν συνεργαστεί σε πληθώρα παραστάσεων. Μαζί, έχουν δημιουργήσει δύο παραστάσεις. Το “Λευκό Ρόδο: Δε θα σωπάσουμε ποτέ” καθώς και την αυτοσχεδιαστική παράσταση “Μικρόκοσμοι” που έκανε πρεμιέρα στο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2024.

σχετικά άρθρα

Ζωή Ρηγοπούλου: “Οπωσδήποτε πρέπει να έχεις στοιχεία τυχοδιωκτικά ως ηθοποιός”

Ζωή Ρηγοπούλου: “Οπωσδήποτε πρέπει να έχεις στοιχεία τυχοδιωκτικά ως ηθοποιός”

Η θεατρική πορεία της Ζωής Ρηγοπούλου ξεκινά στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η ίδια εκτίθεται πρώτη φορά στα βλέμματα των θεατών  στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, ως θεά Αθηνά στον Αίαντα του Σοφοκλή, με τον θίασο Ιορδάνη Μαρίνου-Κυβέλης Μυράτ. Στο δεύτερο έτος της...

“Mαζί” του Φάμπιο Μάρρα στο AlteraPars από 8 Μαρτίου

“Mαζί” του Φάμπιο Μάρρα στο AlteraPars από 8 Μαρτίου

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το  έργο Μαζί του Φάμπιο Μάρρα, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου με τη Μίνα Χειμώνα στον κεντρικό ρόλο της μητέρας. Το «Μαζί» είναι μια  σύγχρονη...

400 λέξεις για την Παρασκευή

400 λέξεις για την Παρασκευή

Τρέφω πολύ καχύποπτα αισθήματα για όσους βγάζουν φλύκταινες για την συγκέντρωση της Παρασκευής. Όσο συγκροτημένο λόγο κι αν έχουν, όσο κι αν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την απρόσκοπτη δράση της Δικαιοσύνης. Μη πιστέψετε αγαπητοί κι αγαπητές ότι οι συγκεντρωμένοι...

KLER: “Το αυτοπορτραίτο είναι μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης”

KLER: “Το αυτοπορτραίτο είναι μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης”

Την έκφραση "μια εικόνα χίλιες λέξεις" την έχω πει στη ζωή μου μετρημένες φορές. Το παραδέχομαι σε παρέες-με ντροπή σχεδόν-ότι από ζωγραφική σκαμπάζω ελάχιστα πράγματα, γεγονός περίεργο για έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι η Τέχνη σε κάθε μορφή της είναι οξυγόνο, φαγητό...