Από τις 25 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, το πρώτο Limassol Book Fair ανοίγει τις πόρτες του και καλωσορίζει το κυπριακό κοινό μαζί με δεκάδες εκδότες, συγγραφείς και επαγγελματίες από το χώρο του βιβλίου. Δημοσιογράφοι, βιβλιοκριτικοί και φυσικά όλοι οι λάτρεις του βιβλίου και της ανάγνωσης δίνουν ραντεβού στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό, σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στο βιβλίο και στους ανθρώπους του.
Μιλήσαμε με την συνιδρύτρια του Limassol Book Fair Άννα Ιωαννίδου, μία ακριβώς εβδομάδα πριν την έναρξη της Έκθεσης, για την γέννηση της ιδέας, το πρόγραμμα και το όραμα του σημαντικού αυτού πολιτιστικού τριημέρου στη Λεμεσό.
Το Limassol Book Fair πλησιάζει. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το πρώτο Limassol Book Fair και πόσο καιρό το ετοιμάζετε;
Η ιδέα για την Έκθεση ήρθε στο φως μόλις πριν 10 μήνες σε μία κοινή συνάντηση των ιδρυτών, αν και προϋπήρχε μέσα μας πολύ πιο ενωρίτερα. Από τότε μέχρι και σήμερα, η ομάδα του Limassol Book Fair μεγάλωσε. Πλέον, όλοι μαζί συνοδοιπορούμε σε αυτό το βαγόνι δημιουργίας και οργάνωσης της Έκθεσης, με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τον άνθρωπο και το βιβλίο.
Πείτε μας δυό λόγια για την επιλογή της Λεμεσού ως τόπο διεξαγωγής της Έκθεσης, αλλά και για τον όμορφο χώρο που θα την φιλοξενήσει.
Η επιλογή της Λεμεσού ήταν μία στρατηγική επιλογή. Για τη Λεμεσό, μια πόλη πολυπολιτισμική με σημαντική πολιτιστική παράδοση, η διοργάνωση μιας Έκθεσης Βιβλίου με διεθνή χαρακτήρα μπορεί να αποτελέσει γεγονός με ιδιαίτερη βαρύτητα και ευκαιρία για ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Παράλληλα, η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια ανθεί επιχειρηματικά την ίδια στιγμή που παρουσιάζει σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης σε θέματα που αφορούν το βιβλίο και τον πολιτισμό ευρύτερα. Κεντρικό όραμα της ομάδας μας, λοιπόν, είναι η δημιουργία και ανάπτυξη μιας νέας πολιτιστικής μήτρας που μπορεί δυνητικά να λειτουργεί σαν κόμβος συνάντησης και επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών της βιομηχανίας από την περιφέρεια αλλά και των αναγνωστών. Και που καλύτερα από τους Χαρουπόμυλους Λανίτη, έναν ιστορικό χώρο ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, δίπλα στο πολυσύχναστο Μεσαιωνικό Κάστρο.
Είναι φανερό ότι ένα τόσο πλούσιο πρόγραμμα είναι προϊόν αγάπης των διοργανωτών για το βιβλίο και τους ανθρώπους του. Πώς μπήκε και πώς υπάρχει η λογοτεχνία στις ζωές σας;
Η λογοτεχνία συνυπήρχε ανέκαθεν στη ζωή μας. Ως λάτρεις των βιβλίων και των γραμμάτων και οι 3 ιδρυτές, ο καθένας ανέπτυξε μία ειδική σχέση με το αντικείμενο: ο Χάρης Ιωαννίδης δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως εκδότης στις Εκδόσεις Αρμίδα, ο Κρίστης Κονναρής ως ερευνητής σε ιστορικά αρχεία και επιμελητής εκδόσεων, εγώ ως συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του ιστολογίου λογοτεχνίας Apotipomata.com και όλοι μας ως φανατικοί αναγνώστες της λογοτεχνίας. Πάντως, αυτό που πράγματι μας ένωσε ως ομάδα, πάνω και πέρα από όλα τα άλλα, είναι αγάπη μας για τον άνθρωπο, τη λογοτεχνία και τα γράμματα και η βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτά τα τρία είναι και θα πρέπει να βρίσκονται αενάως σε αλληλεπίδραση.
Ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισα στην Agenda του Φεστιβάλ είναι οι εκδηλώσεις για τους μικρούς αναγνώστες. Στην εποχή του διαδικτύου πώς βλέπετε την σχέση του παιδιού με το βιβλίο και ποια είναι για εσάς η σημασία της;
Κάθε παιδί χρειάζεται να αναπτύξει την επαφή και κατ’ επέκταση την αγάπη προς το βιβλίο, ανεξαρτήτως θεματολογίας. Σε μια εποχή που τα παιδιά μας έχουν και θα έχουν άμεση σχέση και πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα έλεγα ότι χρειάζεται να εξετάζουμε και να αξιοποιούμε τις θετικές επιρροές και προοπτικές της διαδικτυακής/ηλεκτρονικής ανάγνωσης, πέρα από την κλασσική ανάγνωση έντυπων βιβλίων. Προσωπικά, συνεχίζω να επιλέγω την τελευταία, κυρίως γιατί παρατηρώ ότι εξακολουθεί να ενεργοποιεί πιο άμεσα όλες μου τις αισθήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Εν ολίγοις, νιώθω ότι χρειάζεται να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύσσουν συνεχώς την κουλτούρα της ανάγνωσης και γενικότερα της επαφής με τον λόγο, είτε αυτό γίνεται μέσω διαδικτύου και οθονών είτε γίνεται έξω από αυτά.
Στο εξαιρετικό πρόγραμμα μας “κέρδισαν” επίσης τέσσερις εκδηλώσεις με κέντρο την Ποίηση, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο, καθώς ενώ υπάρχει πολύ έντονη ποιητική παραγωγή, τα βιβλία ποίησης δεν έχουν το εύρος αναγνωστών που συναντάμε στα μυθιστορήματα. Πώς διαβλέπετε το μέλλον της ποίησης, και τι θα απολαύσουμε στις εκδηλώσεις;
Είναι γεγονός ότι η γραπτή ποίηση αναπνέει σε ένα πιο «στενό κύκλωμα» αναγνωστών. Η πεποίθησή μας είναι ότι η ποίηση πάντα θα έχει χώρο και θα χρωματίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και στην Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, αποφασίσαμε από την πρώτη διοργάνωση να της δώσουμε ειδική φωνή: στο διήμερο πρόγραμμα των επί σκηνής ομιλιών, παρουσιάσεων και συζητήσεων θα δείτε αρκετούς ποιητές από Κύπρο και Ελλάδα να μοιράζονται σκέψεις και απόψεις τους. Στο πρόγραμμα μας φέτος, έχουμε εντάξει και την ποιητική παράσταση «4»: Τέσσερις σύγχρονοι Λεμεσιανοί ποιητές θα βρεθούν στην κεντρική σκηνή της Έκθεσης εκεί όπου η ποίηση μεταπλάθεται σε μια ζωντανή και βιωμένη ποιητική εμπειρία που αναδεικνύει την ατομική, συλλογική και διαχρονική σημασία της παρέας. Κορωνίδα όλων των εκδηλώσεων που αφορούν την ποίηση, θα είναι η Βραδιά Ποίησης, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ. Μέσα σε αυτό το δίωρο, πέραν των 25 ποιητών θα βρεθούν επί σκηνής για να απαγγείλουν ποιήματά τους σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.
Ποιο είναι το όραμά σας για την Έκθεση; Τι να περιμένουμε στο μέλλον; Υπάρχουν βλέψεις για μελλοντική διοργάνωση στην Ελλάδα;
Το όραμα μας διαβλέπει μακριά και έχει πολυεπίπεδο χαρακτήρα. Βασικός στόχος της ομάδας είναι η διεξαγωγή μιας ετήσιας έκθεσης βιβλίου η οποία θα καθιερωθεί σε βάθος χρόνου και θα λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων του χώρου του βιβλίου στην Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το Limassol Book Fair στοχεύει να λειτουργήσει ως ένας κόμβος συνάντησης, που θα συνδέει ειδικούς από τον χώρο του βιβλίου, με απώτερο στόχο την ουσιαστική δικτύωσή τους, την δημιουργία συνεργειών ανάμεσά τους, αλλά και την διαδραστική προώθηση και ανάπτυξη του βιβλίου και του πολιτισμού στην κοινότητα.
Πέρα από την Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, το ευρύτερο πλάνο της ομάδας εμπεριέχει τη διοργάνωση και διαφόρων επί μέρους δραστηριοτήτων μέσα στον χρόνο, που κεντρικό άξονα θα έχουν πάντα το βιβλίο και τον πολιτισμό. Και ναι, μέρος της στρατηγικής μας είναι και συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες από τον χώρο του βιβλίου και στην Ελλάδα.
INFO:
Limassol Book Fair
Πότε; 25-27 Νοεμβρίου
Πού; Χαρουπόμυλοι Λανίτη, Λεμεσός
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99361806
Web: www.limassolbookfair.com
Social media: Facebook , Instagram
Το όνομά μου είναι αυτό που διαβάζετε. Σπουδάζω στους Χημικούς Μηχανικούς. Ζω στην Αθήνα και το βιογραφικό μου είναι τόσο μικρό που δεν αξίζει να το παραθέσω. Σκοπός εδώ είναι να πούμε όσα δεν έχουν θέση και (φυσικά) δε χωρούν σε ένα απλό “lunch break”.